úterý 10. ledna 2012

M jako matice

Matka, matička, matice - významů jako takových v jazyce českém mají tyhle slova několik, v železářském diskurzu se ale jedná o specifický druh spojovacího materiálu. Jenže, nenechte se vysmát on není pouze jeden druh matic v různých velikostech, ale jsou jich kvanta!



Takže  
matka klasická šestihranná s běžným stoupáním v provedení pozink nebo černá klasika. Černé trochu špiní a když to má být vidět nenadělají až takovou parádu, je zde i potenciál toho, že rychlejc zreznou, ale zase míň stojej. 
Dále máme matku pojistnou, která se od té předchozí liší tím, že na konci závitu (to je to spirálovité rýhování uvnitř) má plastový kroužek, který způsobí prímoidní zakousnutí se materiálů, tudiž se matka až tak snadno zase nepovolí - prostě drží fest.
Pokud se vám ale bude po matici stýskat a sem tam si budete přát ji odšroubovat/vyšroubovat a trochu si s ní pohrát, tak pro tyto účely je matka křídlová - zvaná křídlovka. Má dvě pacičky čnící do prostoru, které slouží lepší manipulaci při šroubování tam i zpátky.
Jelikož je matka ženského rodu, má i svůj vymezený vztah k modě. Tudíž dbá i o pokrývku hlavy. Matka kloboučková má prostě a jednoduše jednu stranu přikrytou vypouleným kloboučkem. Fešanda.
No a když přilepíte několik matek k sobě, tak aby nebyly vidět spoje, máte matku prodlouženou.

Žádné komentáře:

Okomentovat